Overordnet planlegging (KPA)

Jeg har erfaring fra faglige utredninger og medvirkning på overordnet plannivå. Dette omfatter folkemøter, kafedialog, rådgivning og plandokumentproduksjon i kommuneplanprosesser, mv. Se også under mobilitetsplaner og parkeringsstrategier. Jeg kan bistå med kapasitet og kompetanse i ulike deler av kommunens rullering av KPA.

GIS-analyser

GIS kan være relevant og gi ny og oversiktlig innsikt på mange måter. Eksempler jeg og oppdragsgivere har hatt stor glede av er blant annet:

  • GIS-baserte tomtesøk, der man ønsker å lete etter en tomt i henhold til noen gitte kriterier. Kriteriene kan variere, ettersom hva det er man skal finne tomt for.
  • Situasjonskartlegging, f.eks. bygnings- og funksjonsstruktur i et område, eiendomsstruktur, terreng osv.
  • Egnethetsanalyse, f.eks. identifisere utomhusområder som tilfredsstiller gitte kriterier i et planforslag.
  • Synlighetsanalyse, bidrag til å belyse visuell påvirkning av nye bygninger og andre tiltak i et landskap
  • Nettverksanalyser, for eksempel vurdere avstander og reisetider med gange, sykkel og kollektiv, opp mot bilbaserte reiser
  • Kartportal hvor man kan dele datagrunnlag interaktivt, slik at flere assoierte medlemmer kan gjøre tolkninger og analyser.
  • Indikatorer ifm byvekstavtalene eller andre overordnede planer

Husk at "et bilde sier mer enn 1000 ord". Et godt kart kan gi veldig mye, kommunisere veldig godt.

Mobilitetsplaner

Alle arealplaner som omfatter ny aktivitet må ha mobilitetsplan, som viser hvordan transport til og fra den nye aktiviteten planlegges løst. Mobilitetsplanen må være i tråd med gjeldende statlige, regionale og kommunale forventninger og krav.  Jeg har erfaring fra mobilitetsplaner både på detaljreguleringsnivå og overordnet nivå.

Parkeringsstrategier

En parkeringsstrategi skal avveie mellom mange ulike hensyn - personlig mobilitet, næringslivets interesser, samt behovet for redusert bilbruk og frigjøring av verdifullt sentrumsareal. Kommunale parkeringsstrategier vurderes ut fra nasjonale og regionale forventninger, og de mulighetene som finnes innenfor regelverket. Inspirasjon hentes fra hva som er gjort andre steder i Norge.

Risiko- og sårbarhetsanalyser (ROS) iht pbl §4-3

Risiko- og sårbarhetsanalyser er påkrevd i alle planer med utbygging, jamfør plan- og bygningsloven §4-3. Jeg har erfaring med utarbeiding av slike, i tråd med DSB sin veileder fra 2017. Nytt i veilederen, sammenliknet med slik det ble gjort tidligere, var at man gikk vekk fra "trafikklys"-analyser, og over til mer prosessbaserte og spissede ROS-analyser, der fokuset på risiko blir tatt opp mer sentralt i planprosessen, og dokumentasjonen blir mer spisset rundt de temaene som er mest relevant i og rundt planområdet.

Konsekvensvurderinger (KU)

Jeg er kjent med de ulike veilederne og metodene (V712, M-1941 osv), og har erfaring fra arbeid i henhold til disse. Blant annet innenfor temaene friluftsliv, landbruk, transport, mv.